Detox met dry brushing

Detox met dry brushing

Boost je afweersysteem met dry brushing

Veel sniffende en druipende neuzen om je heen? Het is herfst en je kan merken dat je afweersysteem iets harder moet gaan werken. Je kan je afweersysteem ondersteunen met het stimuleren van je lymfe. Maar wat doen je lymfeklieren voor je lijf.

 

De lymfeklieren zijn onderdeel van je immuunsysteem en zorgen voor het afvoeren van afvalstoffen uit al onze weefsels.

Het lymfesysteem bevindt zich door het hele lichaam en is verbonden met het bloedvatensysteem. Anders dan de bloedvaten hebben de lymfevaten echter geen eigen pompsysteem: het lymfe beweegt door het lichaam door de beweging van de spieren. Hierdoor kunnen er ook makkelijk verstoppingen ontstaan in onze lymfevaten, met als gevolg onder andere een minder goede afvoer van afvalstoffen. We kennen allemaal wel het gevoel van een opgezette keel bij verkoudheid. Dit is niets anders dan dat je klieren hard bezig zijn om de ziektemakers te verwijderen met behulp van witte bloedlichaampjes. Je kan je voorstellen dat als je lymfe niet goed kan doorstromen, de afvalstoffen ook blijven hangen. Dit kan bijdragen aan een verminderde weerstand. En je kan je lijf hiermee helpen.

 

Dry brushing

Het lijkt momenteel een hype. Overal zie je de borstels voorbij komen. Maar dit is in werkelijkheid al een eeuwenoud gebruik. Het heeft de volgende voordelen:

  • het werkt als een detox doordat het je lymfesysteem stimuleert. Net zoals je doorbloeding.
  • dry brushing verwijdert dode huidcellen. Zo kan je huid weer ‘ademen’ en stimuleer je de nieuwe celdeling.
  • regelmatig borstelen zorgt voor een vermindering van cellulitis.
  • het geeft je lijf een wakker gevoel. Je hele huid gaat een beetje tintelen.
  • het is een ideale start van je dag.

 

Hoe gebruik je de borstels

Voor het lichaam gebruik je de grote borstel. De borstel gebruik je altijd op een droge huid. Je begint bij je voeten, en je werkt dan naar boven in de richting van je hart. Haal de borstel in korte opwaartse bewegingen over je huid. Op je buik maak je een cirkelende beweging, tegen de klok in. Als je iemand in de buurt hebt mag die je rug borstelen. Die borstelt dan van boven naar beneden, dus vanaf je nek naar je onderrug toe.

Voor het gezicht gebruik je de kleine borstel. Verdeel je gezicht in twee helften en borstel met lichte bewegingen naar buiten toe. Dus vanaf het midden van je voorhoofd naar de oren toe. Vervolg dit over het hele gelaat. Maak een paar extra strijkingen vanaf het oor naar de hals toe. Daar loopt een grote lymfebaan. Zo voer je makkelijk alle afvalstoffen vanuit het gelaat door naar beneden. Altijd naar het hart toe.

Druk niet te hard, zachte bewegingen is echt voldoende! Een roze gloed is mooi. Als de huid erg rood wordt, heb je wellicht iets te enthousiast geborsteld. Denk wel om kleine wondjes en beschadigingen op de huid, hier mag je omheen borstelen.

 

De borstel reinig je door eens in de week de haren in te zepen met een zacht, natuurlijke shampoo. Even uitspoelen en laten drogen. Zo kan je ze de volgende dag weer gebruiken.

Zo kan je genieten van een beetje extra aandacht en liefde voor je huid en tegelijk je weerstand verhogen. Wat een feest!

 

Warme groet,

Linda Dool