Blog - Wat doet voeding voor je lijf en huid

Blog - Wat doet voeding voor je lijf en huid

Wat kan je nu het beste eten.

Je lekker in je vel voelen hangt van veel factoren af.  Sommige factoren heb je minder makkelijk in de hand, zoals stress.  En andere factoren kan je meer sturen, zoals je voeding. Ze zeggen ook wel eens dat je bent wat je eet. Op het moment dat je een taartje aan het eten bent klinkt dat minder charmant. Maar als dat zelfde taartje als basis wortelen en amandelmeel heeft, voelt dat al een stuk beter. In de grote voedseljungle kan je makkelijk verdwalen. Ik zal je op weg helpen om gezondere keuzes te maken en je zo lekkerder in je vel laten voelen.

 

Wel of niet vet

Je huid en lijf hebben vetten nodig. Vetten in je maaltijd is noodzakelijk voor de opname van vetoplosbare vitamines A, E, D en K. Maar je lijf is niet blij met alle soorten vet. Transvetten kom je tegen in koek, gebak en snacks. Je lijf kan deze vetten moeilijker verwerken. Wél goed voor je lijf en huid zijn onverzadigde vetzuren, waaronder omega 3. Omega-3-vetten maken je huidbarrière steviger. Ze zorgen ervoor dat schadelijke stoffen moeilijker via de huid kunnen binnendringen. Ook werkt omega 3 ontstekingsremmend en zijn dus ideaal bij acné, eczeem en rosacea. Omega 6 werk over het algemeen ontstekingsbevorderend. Het is dan ook de kunst om deze zo min mogelijk binnen te krijgen. Het gaat namelijk om de balans tussen omega 3 en omega 6. De ideale verhouding is één op één. Omega 6 zit vooral in de kant-en-klaar maaltijden en de bakboters, margarines en halvarines. Om meer omega 3 binnen te krijgen mag je alle groenten eten! Maar ook lijnzaad, noten, vis, biologisch vlees en eieren.

Groenten

Spruitjes, paprika, boerenkool, spinazie, zoete aardappel… met minimaal 450 gram groenten geef je je lijf en huid een enorme boost. Het liefst in alle kleuren van de regenboog. Zo krijg je zoveel mogelijk vitamines en mineralen binnen. Je huid is als orgaan wel als laatste aan de beurt met het opnemen van de vitamines. Al jou andere organen komen eerst. Daarom is het van belang om zoveel mogelijk binnen te krijgen. Begin in de ochtend eens met een groente-omelet te bakken en als lunch kan je kiezen uit verschillende soorten soep met een salade. The sky is the limit.

Antioxidanten

Antioxidanten werken ontstekingsremmend en beschermen je huid tegen de zonbeschadiging. Het zijn soldaatjes die je lijf en huid kunnen beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf.  Bekende antioxidanten zijn vitamine C en polyfenolen.  Je kan ze vinden in verschillende soorten bladgroenten, citrusvruchten en aardappels. Polyfenolen krijg je ook binnen door het eten van noten en zaden. En door groene thee te drinken in plaats van zwarte thee.

Zout

Voor een volwassen lichaam is zes gram zout meer dan genoeg. Bij te hoge zout inname kan je je bloeddruk verhogen. Dit gaat ten koste van je collageen wat weer verslapping en rimpels kan veroorzaken. Door teveel zout kan je meer vocht vasthouden. Denk maar aan vocht wallen of opgezette ogen.

Zuivel

Niet iedereen heeft last van het nuttigen van melkproducten. Maar zuivel kan wel nadelig werken voor je huid. Mensen met acné, eczeem of andere huidproblemen kunnen zeker baat hebben bij het schrappen van zuivelproducten. Doordat zuivel bestaat uit (melk-)suikers, ook wel lactose genoemd, kan dat een ontstekingsreactie geven in je darmen. Deze kunnen je huid triggeren. Het is zeker het proberen waard om zuivel te laten staan. Je kan gerust schapen- of geitenzuivel gebruiken in plaats van koemelk producten. Om voldoende eiwitten, vetten en calcium binnen te krijgen is het handig om  regelmatig peulvruchten, eieren, vette vis en groene groenten te eten.

Suikers

De grootste boosdoener is suiker. Hoe minder suiker je binnenkrijgt, hoe gezonder je lijf en huid. Dat geldt voor alle soorten suikers. Er zijn er tig soorten in allerlei verschillende benamingen. Je kan wel stellen dat alles wat kant-en-klaar is zoals alle koekjes, zakjes en pakjes een vorm van zoet bevat. Maar denk ook aan de melksuikers, fructose en suiker uit witbrood en witte rijst. Door een teveel aan suikers krijgt je lijf een suikerpiek of te wel een insulinepiek. Daar op volgt de suikerdip, je voelt je dan vermoeid waardoor je weer verlangt naar de suikerpiek. Suikers maken je lijf ontstekingsgevoelig. Ook plakken suikermoleculen zich vast aan eiwitmoleculen, glycatie noemen ze dat. Daardoor verlies je collageen en de elasticiteit van je huid gaat hard achteruit. Rimpels worden meer zichtbaar en je kan er vermoeider uitzien. Eet daarom niet meer dan 25 gram suiker per dag. Als voorbeeld; een Mars bevat al meer dan 30 gram suiker. De slogan snoep verstandig eet een appel is er niet voor niets.

Om kort te gaan, eet zo onbewerkt mogelijk. Zie het als een speeltuin en een uitdaging. Ga maar voelen wat echte voeding voor jou kan betekenen. Als je meer begeleiding wilt in het maken van gezonde keuzes hoor ik dat graag.

Warme groet,

Linda